Güngören Belediyesi, ilçedeki yoğun yapılaşma ve yeşil alan yetersizliğine, ‘ekolojik mimari’ ile çözüm buldu. Öncelikle ‘ekopark’ uygulamasıyla işe başlayan belediye yetkilileri, ardından yeşil alandan yoksun sık yapılaşmanın görüldüğü bölgelerde, birçok AB kentinde örnekleri bulunan ‘dikey yeşillendirme’ çalışmalarını uyguluyor.
Güngören Belediyesi yeşil alan miktarı konusunda İstanbul’un en sıkıntılı ilçelerinden birisi. Park yapmaya ve yeşil alan oluşturmaya yer bulamayan park ve bahçeler müdürlüğü ekipleri bina yüzeylerini yeşillendirmeye başladı. Akıncılar parkının ardından Rasimpaşa parkında da benzer uygulamayı hayata geçiren belediye yetkilileri, dikey yeşillendirmenin yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ediyor.
Hali hazırda İstanbul’un çeşitli semtlerinde, kentin florasına uygun sarmaşık ve üzüm gibi bitkilerin bina yüzeylerini kapladığı doğal örnekleri hatırlatan Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Bu proje sayesinde, sık ve kesintisiz yapılaşmanın yeşile geçit vermediği sokak ve caddelerde dikey yeşillendirme yapıyoruz. Boş duvar yüzeylerini ise yeşil dostu binalara dönüştürüyoruz” diye konuştu.
Proje kapsamında Güngören Belediyesi’nin Park ve Bahçeler ile Fen İşleri müdürlüklerinden mühendis ve mimarlar, Hollanda’nın Twente Üniversitesi’nde eğitim aldı. Belediyenin AB proje paydaşlığını da üstlenen bu üniversitenin, ‘Ekolojik Mimari ve Dönüştürülebilir Yapılar’ konusunda dünyanın önde gelen akademik kuruluşlarından birisi.